четвртак, 21. фебруар 2013.

ALISA U ZEMLJI ČUDA


Lewis Carroll - Alisa u zemlji čuda
Luis Kerol - Alisa u zemlji čuda

Kada se strmoglavi u rupu Belog Zeca, Alisa otkriva jedan neobičan svet, pun čudnih bića. Stupivši u Zemlju ČudaAlisa upada u uzbudljivu avanturu - biće prisutna na neobičnoj čajanki gde, okusivši malo čaja, postaje manja od mrava, a odmah zatim, gricnuvši kolačić, naraste veća od kuće. Hoće li Alisa, tražeći izlaz iz lude avanture, nači put do svoje kuće? Bajkoviti roman napisan pre više od sto godina. Bajka u kojoj nema hrabrih prinčeva na belim konjima, sedmoglavih aždaja i veštica, ali se u njoj događaju prava i ozbiljna čuda.

Bio je letnji dan. Alisina sestra je čitala Alisi priču. Alisa se igrala sa mačkom, popela se na drvo i zaspala. U njenim fantastičnim snovima pojavi se zec. Imao je pantalone, majicu i sat na ruci. Zec je kasnio i odjednom nestane u rupi. Alisa potrči za njim. Kada je ušla u sobu videla je stvari kako lete. Kad se spustila videla je kako zec ulazi kroz vrata. Pomaknula je zavesu ali nije mogla proći kroz vrata jer su bila premala. Kvaka joj je rekla da popije vodu iz čaše na stolu pa će postati malena. Alisa je tako uradila i smanjila se. Kvaka joj kaže da pojede delić kolača i da će opet biti velika. Uzela je ključ i počela plakati jer više neće moći proći kroz vrata. Zatim joj je kvaka rekla da ispije ostatak vode iz bočice. Ona ga popije i smanji se. Toliko se smanjila da je upala u bočicu i plutajući prođe kroz ključanicu. Tamo je videla razne neobične životinje kao npr. orla koji puši lulu, dva blizanca, školjke i golemu ribu. Prošetala se malo dalje i tada spazi leptire koji imaju krila od hleba i maslaca. Zatim je videla crvenu ružu koja ima oči, usta i nos. Razgovarala je s njom i pošla dalje. Došla je do raskršća gde ima puno natpisa. Kad se odlučila na koju će stranu ići susrela je crva koji sedi na gljivi i puši. Crv joj je ponudio da okusi gljivu pa da će postati velika. To je učinila pa je opet postala velika. Tada susretne  zeca s luckastim klobukom. Seli su za sto i pili čaj. Kada je Alisa krenula dalje susrela je mačku koja ju je uputila gde da ide. Alisa je stigla u kraljičin vrt i u njemu se pojavi zec sa stomakom, a iza njega kraljica i vojnici od karata. Konji su igrali kriket - loptica je bila jež, a palica je bila ptica. Kraljica je htela ubiti Alisu ali ona je imala još malo kolača kojeg je pojela i opet je postala velika. Onda je počela delovati druga strana kolača i Alisa se opet smanjila. Počela je bežati, a vojska od karata ju je počela slediti. Tada se od straha probudila i videla da je sve to bio samo san.

Ideja: Ova priča me naučila da mašti nikad nema kraja, i da lepe snove treba pamtiti i sećati ih se.

Mesto radnje: Na obali, u zečjoj jazbini

Vreme radnje: Leto

Analiza glavnog lika: Alisa - radoznala, ima dobro srce i sposobna je da saoseća sa drugima, uporna, ponosna, puna ljubavi.

Sporedni likovi: Sestra, beli zec, maza, kneginja, kralj, kraljica, gospođa kornjača, Bill...
________________________________

7 коментара :